Login
Register
Home

Етикет на маса в различни страни

Храната за човек отдавна е престанала да бъде изключително физическа необходимост. Тя се превърна в начин за проявяване на фантазия и дори част от културата на нациите. Смятате, че правилата за етикета на масата са едно и също? Ние ще ви уверим, че това не е съвсем така.

Разбира се, богатството на трапезата във всяка страна е различно. Независимо от това, трябва да проявявате уважение към местната хранителна култура. Затова ви предлагаме да се запознаете с неизказаните правила на поведение на масата в най-популярните туристически места на нашата планета.

Как да не обидим домакините:

Португалия и Египет - как да се държим в ресторант

На рецепция или в местно заведение за хранене никога няма да видите сол или черен пипер на масата и ако попитате, може да обидите. Наистина по този начин ще покажете, че ястието не е достатъчно вкусно.

Разбира се, в хотели и туристически кафенета това няма да е проблем: такива заведения отчитат особеностите на културата на своите клиенти. Въпреки това, посещавайки местните, не препоръчваме да питате за добавки сол или черен пипер.

Италия - правила за етикет в кафене

Същата ситуация със сиренето в Италия. Местните готвачи изчисляват идеалното количество от този продукт на порция. Като поискате добавки от пармезан, вие сами, без да подозирате, ще намекнете за непълнотата на определено ястие. Това правило също ни се струва странно, защото италианците обичат да слагат сирене във всяко ястие.

Тайланд и Япония - тайландска храна

Фактът, че народите на Азия дори ядат супа с клечки, не е тайна. Юфката се яде с помощта на тези прости уреди, а течността се пие директно от купата. Не използвайте лъжица при никакви обстоятелства.

Между другото, туристите също трябва да се примирят с този обичай, за да не изпаднат в конфузна ситуация с хората от Тайланд. В Япония не можете да поставите пръчиците перпендикулярно на чинията, на която лежи оризът. Това поведение се счита за признак на лош вкус.

Китай - китайски етикет

В Китай, за да зарадвате домакинята, просто трябва да оставите ястията наполовина изядени. По този начин ще покажете на собствениците, че сте се нахранили от сърце и вече не можете. В противен случай, ако всички ястия са празни, значи домакинята е лоша - тя не е готвила достатъчно.

Великобритания - чайни традиции с английски чай

Чайната церемония в Англия е много символична и почитана от повечето местни жители. Действието се развива всеки ден в 17 часа. Британците предпочитат да пият чай на хладно, като към него добавят студено мляко.

В същото време силните звуци, комбиниране на чая с храна или почукване на лъжица по стената на чашата са неприемливи. Местните жители прекарват от 15 минути до половин час, пиейки чай, придружавайки го с културни разговори.

Обединени арабски емирства и Казахстан - чаено парти на изток

Бъдете внимателни, когато посещавате домакините от Нур-Султан и Дубай: ако сте изпили половин чаша чай и периодично доливате пресен чай, значи сте добре дошъл гост. Хубаво е да поговорите и пак да отпиете от чашата си.

Като цяло в източните страни, трябва да се обърне голямо внимание на изражението по лицето и жестовете на местните жители, за да няма проблеми.

Китай - китайско парти за чай

Китайското пиене на чай е може би най-известният и древен ритуал на тази източна страна. Те държат и на някои ритуали преди и след това. Така например, те не мият чаените отлагания, върху чайника с почистващи препарати. Това убива „душата“ на съдовете. Същото важи и за чаените чаши.

Очевидно е, че съществуват много правила за етикет от различни страни, а някои дори малко странни. У нас с посрещането на гости, поставяме хляб на масата по време на храненето в знак на гостоприемство на домакините. Разбира се, трябва да сме внимателни към другите култури!

Източник: Чистота България.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.