Login
Register
Home

Общи неща за принтери

В прилежащата за всеки офис техника, важно място намира принтера. Той е онази част от цялото оборудване към компютърното устройство, която допринася за безпроблемната работа, улеснява сканиране, принтиране, копиране на хартия. Функциите на съвременните принтери включват действията от няколко техники, които преди време се използваха поотделно и днес всички те са пресъздадени в едно общо устройство, носещо името принтер.

Принтери са периферни устройства, а тяхната основна роля е да служат за печат на хартия и документи. По споменатите може да има изображения, графики, текст и т.н. Повечето принтери се ползват като устройства периферни, които биват прикачвани с помощта на кабел към даден персонален компютър. Съществуват и други принтери, които са по-известни като мрежови принтери. Последните работят, чрез вграден мрежов интерфейс, който в повечето случаи е безжичен, понякога и Ethernet. Те обслужват на един път няколко компютъра.

Сред най-съвременните и модерни принтери има директни връзки за цифровия носител. Към тях са мултимедийна флаш карта, скенер, USB флаш, камера или цифров фотоапарат. Тези най-нови принтери могат да работят без жична връзка заедно с компютъра и успяват да възпроизведат електронни документи. Днес под принтер се разбира комбинираното устройство поместващо в същността си – факс, скенер и копир, от тази негова роля идва и наименованието му мултифункционално устройство.

Първият принтер е бил създаден през XIX в. от Чарлз Бабидж и представлявал апарат, задвижван, чрез механика.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.